[Ossm-members] Re: Ossm-members Digest, Vol 13, Issue 14

Vladimir Stefanov vladoboss at mt.net.mk
Mon Oct 11 19:43:59 UTC 2004


>На 10 окт 2004 (недела), Vladimir Stefanov напиша:
>
>  
>
>>редот. Ги копирав сите .мо датотеки од македонскиот превод на KDE во 
>>/usr/share/locale/mk/LC_MESSAGE и за секој случај во 
>>-||-/mk_MK/LC_MESSAGES и пак не ми ги дава апликациите на македонски.
>>    
>>
>
>Во Слеквер КДЕ се инсталира во /opt/kde и таму треба да ти одат 
>преводите. [/opt/kde/share/locale/mk/]
>
>Евентуално во ~/.kde/share/locale/mk/.
>  
>
>
Ги ставив и во  /opt/kde/share/locale/mk/ и не сака. Интерсено, сменив 
во GDM, и од таму пробав да го сменам јазикот во KDE и нејкеше. Се 
логирав во GNOME со македонски јазик и се беше на македонски дури и KDE 
апликациите. Каде грешам?

>На 10 окт 2004 (недела), Vladimir Stefanov напиша:
>
>  
>
>>Јок. Се ми е подесено, имам звук на сите апликации, arstd ми е исклучен 
>>ама во Doom3 ми вика:
>>
>>WARNING: failed to open sound device '/dev/dsp': Permission denied
>>
>>Шо е работата?????
>>    
>>
>
>"Permission denied" на што асоцира? Ваљда на пермисии(или соодветен
>превод). :)
>
>ls -l /dev/dsp што ти кажува?
>
>Мене ми кажува: 
>/dev/dsp -> sound/dsp
>
>После види што ти кажува 
>ls -l /dev/sound/dsp
>crw-rw--w-  1 root audio 
>
>Јузерот треба да биде или рут или во аудио групата или на /dev/sound/dsp дa
>му ставиш chmod o+rw /dev/sound/dsp.
>  
>
Тоа го средив. Ме збунуваше што и како root ми даваше permission denied :-)More information about the Ossm-members mailing list