[Ossm-members] Преводи на компјутерски термини беше: Logical Volume Manager (prevod?)

Zoran Dimovski decata at mt.net.mk
Tue Oct 12 15:18:06 UTC 2004


Томислав Марковски wrote:

> On Tue, 12 Oct 2004 14:15:00 +0200, Nikola Vanevski 
> <nino at postbank.com.mk> wrote:
>
>> и сл.) да се користи еквивалентен превод, нпр. „ за таа цел се 
>> користи Протоколот за Пренос на Датотеки (ФТП) кој овозможува да бла 
>> бла бла...“.
>
>
Јас за оваа работа сеуште ќе стојам на мојата логика без разлика на 
правилата на нашиот јазик, и така ке продолжам да преведувам. Инаку ова 
горе што Протоколот за Пренос на Датотеки (ФТП) треба да се преведува 
како ППД така? Сите зборчиња од овој тип се акроними и ако се 
преведуваат на македонски треба да се земаат првите букви на 
македонскиот јазик а не на англискиот пр. (ФТП=ППС, ДНС=УСД итн за 
другите). Дали ова мислите дека е во ред? Дали повеќето од корисниците 
без разлика дали се обични или администратори ќе знаат „што кажал 
писателот“??? Само сакам еден детален одговор на ова прашање.

> Токму така. Кој го видел system-config-bind сигурно се сретнал со 
> терминот
> „Именски сервер“ наместо Nameserver, или ДНС = именски сервер за доменот
>
не е ДНС на кирилица туку ИСД!!!

>>> Уште едно прашање: Што правиме со имињата на програмите?
>>
>
> Мислиш на Наутилус, Тотем, Гаим... сосема е правилно, а и јасно да се 
> преведат, односно напишат кирилично.
>
За мене не е правилно а мислам и за повеќето кои користат компјутери.

>> Е ова е добро прашање - ова сум го пропуштил. Овде можеме да ги 
>> следиме граматичките правила за (не)преведување на лични именки 
>> (имиња), мислам дека имињата на програмите можеме да ги сметаме како 
>> лични имиња. Односно да ги користиме со кирилична транскрипција 
>> (Фотошоп, Линукс, Виндоус, Еволушн(!?)...) Пак постои варијанта она 
>> што може да се
>
>
> Да, да.
>
Не не не

>> преведе-да се преведе (Прозори? ФотоРаботилница? ) - ама јас ова би 
>> го прескокнал како исклучителна грдотија (аглинес :) :) )
>
>
> Не, не.
>
Да да да

И како што наоменав погоре, јас ке ги преведувам зборовите во оригинал 
како што се на англиски FTP, DNS, CD, HTTP, Nautilus, Gaim, KDE итн.
Поздрав Зоки.More information about the Ossm-members mailing list