[Ossm-members] viki za Malinko

Zlatko Trajceski zlat at bagra.org
Sun Oct 17 18:24:04 UTC 2004


Новица Наков wrote:

>Од wiki-то:
>
>  
>
>>Исто така имаме понуда друга организација (во формирање) да ги 
>>превземе/помогне работите околу пишување на документација, барање
>>спонзорства и покани на манифестацијата, бесплатно поради лична афирмација.  
>>    
>>
>
>Објаснете ви се молам.
>
>
>За предавањата: мислам дека бр. 1 критериум е сè што ќе се презентира да биде 
>под некоја лиценца која е OSI approved или ја има на листата на слободен 
>софтвер лиценци на gnu.org. Ова го кажувам бидејќи видов linux како gaming 
>платформа, а тоа winex колку што ми текнува имаше некоја заебана лиценца. 
>Внимавајте, сепак ова го организира _Слободен_софтвер_Македонија_.
>  
>
Во право си, но ако се договориме можеме да бидеме и малку флексибилни - 
сепак се работи за 100% слободна пратформа. Додека не се договориме 
поинаку - ја ставив твојата забелешка на викито.


>Понатаму, од чисто практични причини добро би било прво да се одреди каде ќе 
>се одвива настанот. Настанов ќе трае 2 дена. Да речеме дека ќе се добијат две 
>предавални на ЕТФ* (+ некаква соба со компјутери). Тоа ќе значи дека може да 
>се одржуваат по две предавања паралено, при што посетителите ќе можат да одат 
>од едно до друго на паузите. Ако има две простории тогаш (ако има предавања 
>од 10 до 16, и ако траат 45-60 мин.) може да има по 6 предавања (или вкупно 
>12) дневно, т.е. 24 во двата дена. Тогаш може да се одреди колку предавачи 
>треба, и кои предавања задолжително треба да се организираат (пр. Општо за 
>слободен софтвер, за ОССМ и сл.).
>  
>
Имаме рок до кога мора да се договори просторија - мислам дека не е 
доволно само да кажеме дека ќе биде таму и таму и готово. Инаку се 
договоривме да имаме само една просторија каде ќе бидат сите предавања и 
плус една со компјутери за работилница.

>+ идејата за некаква конференција воопшто не е нова. Ако не ве мрзи да си 
>прочепкате по сандачињата (Златко, Уфо) тогаш ќе најдете едно предлогче што 
>јас го пратив негде во август 2003-тата. Таму имаше прилично разработени 
>работи.
>  
>
Не можам да го најдам.

>* Патем не е лошо да се праша и на ПМФ. Со оглед на тоа дека таму веќе имаше 
>едно предавање (делумно) од областа на слободниот софтвер. Исто не е лошо да 
>се контактира со тој момакот Горан. Неговото предавање беше стварно добро и 
>штета што тогаш не го видоа многу луѓе.
>  
>

Заклучивме дека ПМФ е далеку и е малку непристапно - сепак може да 
остане како алтернатива.

Веќе контактирав со Горан и начелно се согласи да биде дел од преавачите 
на Малинко - супер.
More information about the Ossm-members mailing list