[Ossm-members] viki za Malinko

Новица Наков novica at bagra.org
Sun Oct 17 19:14:03 UTC 2004


Zlatko Trajceski напиша: 

> >Од wiki-то:
> >>Исто така имаме понуда друга организација (во формирање) да ги
> >>превземе/помогне работите околу пишување на документација, барање
> >>спонзорства и покани на манифестацијата, бесплатно поради лична
> >> афирмација.

Сеуште чекам на објаснување на ова.


> Во право си, но ако се договориме можеме да бидеме и малку флексибилни -
> сепак се работи за 100% слободна пратформа. Додека не се договориме
> поинаку - ја ставив твојата забелешка на викито.

Некако апсурдно е да се договараме дека заради икс причини сме подготвени да 
ја игнорираме „слободата“ во некое парче софтвер, кога основниот концепт кој 
го застапуваме е токму „слободата“. Замисли го ова. 
Прво предавање: Слободниот софтвер е софтвер кој имате слобода да го користите 
за било која намена, да го редистрибуирате, да го модифицирате и да ги 
објавите тие модификации. И тоа е добро заради разни причини (предавачот тука 
набројува). 
Предавање број два: Епа Winex (или било што друго што би можело да се протне), 
не е слободен софтвер, али супер е, пошто можеш Варкрафт да играш со него. 
Прашање од публика: што ќе ми е Моно кога алтернетивата на МС е супер? 
Предавачот: ама Моно е слободен софтвер. Публиката: WTF?!? Само што рече дека 
Winex не е слободен софтвер, ама е супер.

Овде се црта линијата. ОССМ е за _слободен_ софтвер. Може да се расправаме 
колку сакате дали КДЕ или ГНОМЕ е подобар, ама ниедно парче софтвер кое е под 
лиценца која ја нема на листата на лиценци за слободен софтвер на gnu.org не 
смее да биде на настан официјално организиран од ОССМ.-- 
Новица

"It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without 
accepting it." - AristotleMore information about the Ossm-members mailing list