[Ossm-members] Речник (Втор пат)

Зоран Димовски decata at mt.net.mk
Wed Apr 13 17:35:07 UTC 2005


иииии викам да прејдеме на нова нишка :) нема да е лошо нели ок. Значи 
тука сите предлози и коментари околу речникот и секако муабети. Да не 
претераме со Конкурсот на Лугола :) нека прави некој лого а ние речник.

> Josip Dzolonga wrote:
>
>> - зборчиња ( е ова треба надобро да се осмисли )   zbor_id, 
>> zbor_makedonski, zbor_angliski, zbor_izgovaranje, zbor_opis,
>> zbor_avtor
>> 
>>
> Јас би го направил вака:
>
> TABLE 'zbor'
> zbor_id (primary, autonumber)
> zbor_jazik_id (int, indexed) [1=македонски, 2=англиски, 3=свахили итн)
> zbor_pisuvanje (text, fulltext index)
> zbor_izgovaranje, zbor_opis, ...
>
> TABLE 'prevod'
> prevod_original_zbor_id (int, indexed) (види zbor.zbor_id)
> prevod_jazik_id (int, indexed) [1=македонски, 2=англиски, 3=свахили 
> итн) (види zbor.zbor_jazik_id)
> prevod_preveden_zbor_id (int, indexed) (види zbor.zbor_id)
> (овие три прим. индекс, или опни напред еден аутонумбер)
> ...
>
> накратко, за даден збор од јазик X бараш збор(ови) од превод на јазик 
> Y. A-превод-Б понекогаш не е Б-превод-А, а можеби има и повеќе "преводи".
>
> Поздрав
> Марлон

Еве како е кај мене направено т.е. според мојата замисла со корисници и 
бета база што ќе се проверува и слични работи, ќе пастирам нешто од .sql 
датотеката:

CREATE TABLE `admin` (
 `korisnik` varchar(35) default '0',
 `lozinka` varchar(35) default '0'
) TYPE=MyISAM;

CREATE TABLE `beta` (
 `english` varchar(255) default '0',
 `macedonian` varchar(255) default '0',
 `description` varchar(255) default '0'
) TYPE=MyISAM;

CREATE TABLE `korisnici` (
 `ime` varchar(20) default '0',
 `prezime` varchar(20) default '0',
 `lozinka` varchar(35) default '0',
 `email` varchar(40) default NULL,
 `kime` varchar(255) default NULL
) TYPE=MyISAM;

CREATE TABLE `recnik` (
 `id` int(255) NOT NULL auto_increment,
 `english` varchar(50) default '0',
 `macedonian` varchar(50) default '0',
 `description` varchar(255) default '0',
 PRIMARY KEY (`id`),
 UNIQUE KEY `id` (`id`)
) TYPE=MyISAM;

ова се сите табели што ги има во базата zoki. Кажувајте дали фали нешто, 
коментари секогаш добредојдени.

Поздрав Зоки.


More information about the Ossm-members mailing list