[Ossm-members] Проблеми со приказот на мониторот

Зоран Димовски decata at mt.net.mk
Tue Apr 19 09:24:28 UTC 2005


Дамјан wrote:

>>ТОЧКИ НА ЕКРАНОТ
>>    
>>
>
>мислиш на тие линиите?
>  
>
Да на тие линии со точки во разни бои.

>  
>
>>Прво мислев дека проблемот е до драјверите но на MandrakeLinux имаше
>>инсталирано драјвери за ATI и glxgears вадеше доста добри резултати.
>>Сега истото ми се случува и на Kubuntu, истиот случај со точките. На
>>Mandrake имаше инсталирано fglrx драјвери кои се официјални од ATI а
>>сега на Kubuntu има инсталирано MesaGL кои се како замена за ATI
>>драјверите (барем така имам некаде прочитано).
>>    
>>
>
>на која резолуција ти работи X-от? да не не работиш на native резолуцијата на 
>LCD-то?
>
Х-от ми работи на 1280х800 што е нормална резолуција за мониторот т.е. 
native на LCD-то

> на колку бои ти е подесен X-от?
>
Х-от е подесен да работи на 24бита истото го има пробано да работи и на 
16 битна резолуција и пак истото.

> тие линиите(точки) цело време ти 
>стојат или се појавуваат после некоја активност?
>
Инаку линиите (точките) не стојат цело време, кога идам рефреш на 
десктопот некаде ги снема а некаде сепак стојат. Линиите се појавуваат 
кога има некоја активност на екранот, значи не пример кога пиштам 
amaroKe и кога избера да свири некоја песна тоа што светка песната во 
плеј листата придонесува екранот да е ЛОМ со такви линии насекаде на 
екрано а ако ја поместам плеј листата може да речам дека екранот е 
бомбардиран од такви линии.

> мрдаат или цело време се на 
>истото место?
>
Не се на исто место цело време наизменично се јавуваат насекаде низ 
екранот.

> како изгледаат со друга позадина?
>  
>
  Истото се случува и со друга позадина.

Поздрав Зоки.More information about the Ossm-members mailing list