[Ossm-members] najverpojatno prva (pogolema "ne-kompjuterska")firma vo Bitola kojasto e 100% na gnu/linux

Kristijan Spirov kristijan.spirov at stb.com.mk
Wed Apr 20 13:34:46 UTC 2005


Nikola Vanevski wrote:	Мислам дека мена да биде лоша идеја да се направи една „бела книга" за корпоративни инсталации на Линукс во Македонија. Ке биде многу полесно и за фирмите кои размислуваат да преминат на слободен софтвер кога ќе можат да видат каде и што има инсталирано. Да не спомнувам еден куп локални самоуправи на кои ИТ инфраструктурата сега ќе падне на нивен грб.
	
	Од моето искуство со претходната фирма каде што работев :
	
	 - Македонска Банка за Поддршка на Развој (МБПР) : комплетна серверска инфраструктура (Database, File Serving, E-Mail, Web, Firewall, Windows Domain изведен со Samba како PDC, на клиентите се користи OpenOffice и Thunderbird - за жал мораат да користат Explorer заради банкарските сајтови со кои работат).
	 - Поштенска Банка - скоро комплетна инфраструкура (Web, E-Mail, Application Server,Oracle DB Server). Истата забелешка важи за Експлорер.
	 - Штедилница Можности се подготвува за замена на Дата серверите со Линукс кластер, веќе користи SE Linux како firewall;
	 - Стопанска Банка - Oracle DB сервер
	
	Мојата претходна фирма (Software Pro Design) продолжува со поддршка на Линукс, дури и го форсираат како серверска платформа. За клиентите е доста посложено - како поголеми фирми, повеќето имаат договори со Микрософт претставници за поддршки и такви работи, поготово Стопанска Банка кај што на ниво на National Bank Of Greece се форсира Микрософт . 
	

 
Се сложувам со Нино. Би бил убаво да се води ажурна листа на сите фирми и институции кои користат било каков слободен софтвер, не само Линукс. Кај поголемите фирми сметам дека најголем проблем во убедувањето на менаџментот за прифаќање на таков софтвер е поддршката. Речиси сите даваат сличен коментар: " ...а што ќе стане ако нешто тргне наопаку?..." Секако, на сите нас на оваа листа ни е јасно дека самото прашање е во суштина парадоксално, бидејќи речиси ниеден договор со било која софтверска компанија не го заштитува клиентот од било какви "работи што ќе тргнат наопаку". Меѓутоа повеќето луѓе не се информирани за трендовите околу слободниот софтвер. Тоа пак е шанса за оние што гледаат можност, да ја искористат истата.
 
Сметам дека еден од битните фактори за навлегувањето на слободниот софтвер во фирмите кај нас е постоењето на отворена поддршка од страна на софтверските фирми, вклучувајќи ги и поголемите. Меѓутоа, повеќето од нив не сакаат да се откажат од делот од колачот преку продажба на лиценци, па не се осмелуваат да почнат со понуда на "поинакви" решенија. 
 
Јас работам во Стопанска Банка и можам да потврдам дека Software Pro Design имаат решение за потрошувачки кредити со Oracle база под Линукс. Изборот на решението го направила одговорната служба, иако во догледно време тој дел ќе се префрли на централниот систем кој е под друга платформа. Интересно е што нашиот централен банкарски систем може да работи и под Линукс, само за жал до сега не сме успеале да најдеме ниту една таква инсталација за да видиме туѓо искуство колку за пример. Интересно е што сите претставници на IBM што дошле кај нас ни советуваат да го избегнуваме Линукс за mission critical системите.
 
Крис
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20050420/cb62bd4a/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list