Re: [Ossm-members] Re: Инсталфест #2

Nikola Vanevski nvanevski at gmail.com
Fri Apr 22 07:34:55 UTC 2005


Овде има многу за дискусија. Прво прашање е - до каде ќе оди
инсталацијата. Ако се инсталира машината комплетно (значи, со
видео/звук/модем...) итн, тогаш уште и прави некоја смисла да се
инсталира Убунту/Кубунту. Јас лично на нови окрисници претпочитам да
им инсталирам Мандрак (т.е.Мандрива) од проста причина што првобитниот
впечаток е многу поразличен.

Водете сметка дека само неискусен корисник ќе го донесе компјутерот за
инсталација на лице место - тоа значи дека тој не може/не знае/не сака
да знае како да прави инсталации, и на првиот проблем на кој ќе
налета, ќе најде едно од двете решенија : или ќе го _убие_ од јавување
и праќање мејлови оној кој му го инсталирал (ова е стап со два краја :
ако му дадеш контакт, _максимално_ ќе го искористи; ако не му дадеш,
ќе биде „од овие не може да се очекува поддршка"), или решение бр.2 -
ќе го викне „комшијата што чепка по компјутери" и овој ќе ќе го
поплука Линукс до крај и ќе му инсталира најновиот
super-duper-ass-kicking-mother-fucking Windows.

Што се случува ако корисникот донесе машина со Конексант или Моторола
или некој друг Винмодем за кој нема драјвери во слободните дистрибуции
(а што по дефиниција се случува со повеќето од нашиве пиљари кои онака
„успут" продаваат компјутери)? Баш ме интересира како типот ќе го
прифати објаснувањето дека Конексант не ги „ослободил" драјверите, па
затоа сега тој не може да си сурфа....

Ете затоа кај нови корисници инсталирам нешто што _нема_ да им бара
никаква интервенција, барем во прво време додека не се навикнат, а
Мандрива е шампион по тоа прашање.  Јас би го ставал и Сусе, ама тоа 
се коси со оној термин „слободен", инаку е бр.1 за леснотија на
користење.

-- 
Nikola Vanevski
Postpaid Billing Software Engineer
Cosmofon MTS.AD. - Skopje
GSM +389 75 400 322
Tel. +389 22 441 300


More information about the Ossm-members mailing list