[Ossm-members] Sorabotka so NVO za hendikepirani lica

Jovan Kostovski chombium at gmail.com
Wed Dec 14 17:40:02 UTC 2005


Здраво,


> Значи има проект и бараш што? Мислам волонтери, работа за пари,
> програмери, дизајнери,... Нешто поопширно или уште не се знае додека
> не се прави муабет со Тони.

Проект сеуште нема. Барам луѓе кои се разбираат во оваа проблематика и
луѓе кои се желни да работат на оваа проблематика. Сакав да се
собереме повеќе и да направиме муабет со Тони со какви инвалидитети се
луѓето кои им доаѓаат во организацијата и врз база тоа да се обидеме
да склопиме една дистрибуција.

> 1. ГЛС престанале да го развиваат пред неколку години.
> 2. ГЛС не е добар ОС за хендикепирани лица.

ГЛС дали е или не е добра дистрибуција, незнам. Реков дека е добра
почетна точка за размислување: ситезер на говор има(хрватскиот јазик е
многу сличен на нашиот, се разликуваат само неколку фонеми) плус
можеме да купиме некоја идеја од нив.

> 3. Развој на ОС е озбилна работа за која нема ресурси кај нас. Период. Доколку
> имате желба да сторите нешто, искористете ги accesibility алатки од Гноме или
> КДЕ ((алатките) кои што иначе стандардно се вклучени во познатите дистрибуции)

Да, развој на ОС е озбилна работа, но можеме да се пофалиме дека имаме
луѓе што го правеле тоа. Можеме да ги искористиме постојните програми
за пристапност (accesibility) и да напишеме уште некои според
потребите, но не се работи само за програми, туку и за пишување
(наоѓање) драјвери за одредени специјални уреди кои ги користат
инвалидизираните лица при користење на компјутер.


> Веројатно работа колку што може ќе сработи SLAX (дистрибуција базирана на
> Слеквер) со додадени фестивал, лупа, он скрин тастатура и слични алатки.
> На Slax лесно се додаваат програми, има алатки за правење на iso image, работи
> како ливе цд/усб/двд дистрибуција, може да се инсталира на хард...

Баш така. Нема да измислуваме топла вода :)

ПОЗДРАВ, Чомбе


More information about the Ossm-members mailing list