[Ossm-members] TV tuner remote control

Vlado Peshov vlatkop at gmail.com
Mon Dec 19 10:46:47 UTC 2005


Имам TV Tuner со следниве спецификации:
Vendor: Philips Semiconductors
Device: SAA7130 Video Broadcast Decoder
Се си работи како што треба само на даљинското не работат сите
копчиња. Немав потреба од никаква конфигурација на модули, зборувам за
гледање телевизија, слушање радио и сегашната функционалност на
даљинското. Моментално го користам модулот saa7134. Станува збор инаку
за Ubuntu 5.10 со 2.6 kernel. Читав на форумите на Убунту и барав на
Google како се подесуваат копчињата на даљинското и видов дека еден
начин е користење на lirc а другиот начин е преку конфигурирање на
xorg.conf со користење на kbd driver и xkb options. Пребарував по
xorg.conf али ништо не најдов за било каква контрола на даљинско.
Инаку ми работата копчињата од 0-9, Volume up, Volume down, Shutdown,
Mute, recall. И никако да видам кој процес го контролира сето
ова(мислам за сегашната состојба на копчињата). Има некој некоја
идеја, каде би можел да барам? Или да инсталирам Lirc...
Поздрав


More information about the Ossm-members mailing list