[Ossm-members] Re: Подесувања

Игор Поповски igormk at freemail.org.mk
Sun Jan 9 05:39:57 UTC 2005


Arangel Angov напиша:

> Измислувањето на зборот „Поставки“ е најголемиот сеир што може да им 
> се пукне на тие што го преведувале КДЕ во времето коа е измислен 
> зборот. Дај бидете сериозни. Зборот го нема никаде. Или дајте да го 
> видам у речник или сменете го од сите преводи на КДЕ.

Кирил Конески
Правописен речник на македонскиот литературен јазик
Просветно дело, Скопје 1999

стр. 335
поставка

---

Блаже Конески
Речник на македонскиот јазик
Скопје, 1965

Том II (О-П)
стр. 373
поставка (мисла легната во основата на нешто, теза) postavka;
поставките на марксизмот postavke marksizma;
филозофски поставки filozofske postavke.

Зборот не е измислен, но не сум сигурен дека може да се примени како 
превод во конкретниов случај.More information about the Ossm-members mailing list