[Ossm-members] ОССМ известување: НСИО*

Новица Наков novica at bagra.org
Mon Jan 24 18:19:41 UTC 2005


НСИО == Национална стратегија за информатичко општество.

Во четвртокот 20.12.2004 во просториите на Метаморфозис 
(www.metamorphosis.org.mk) имаше состанок на работната група e-Citizens (дел 
од НСИО) на кој присуствуаа претставници на повеќе невладини организации, 
меѓу кои и Слободен софтвер Македонија претставувана од Арангел Ангов, Дамјан 
Георгиевск и Новица Наков (јас :)).
Се дискутираше за различни прашања кои повеќе или помалку за засегаа НСИО. Дел 
од документите кои се поврзани со сето тоа се подолу. Имајте на ум дека скоро 
сите документи се во некоја драфт верзија - т.е. не се конечни.
Ние како и другите НВО-а бевме повикани да придонесеме со свои идеи во целата 
оваа дискусија. Ставовите на ОССМ по повеќето вакви прашања одамна се познати 
- слободен софтвер, отворени формати - така што не чувствувам потреба за 
понатамошно објаснување околу ова. Резулат од состанокот е креирањето на 
мејлинг листа е-граѓани, која во моментов е затворена, но јас ќе праќам 
некаков дигест од таму штом ќе има што да се прати. А и работите од тука, ако 
ги има ќе ги пратам таму. Во суштина сметајте го ова за некаков повик за 
дискусија, иако лично мислам дека и оссм и ние сите тука многу малку можеме 
да влијаеме на оваа работа - но да не бидам песимист. ;)

Од скоро на [ossm-members] е и Јован Петров (Јован, читаш? :)) кој е дел од 
Метаморфозис и е прилично повеќе вклучен во изработката на стратегијата, па 
ќе го замолам и него да го праќа овде она што мисли дека ќе ја засега нашава 
мала заедница или ќе и биде интересно да го прочита. Неговиот блог е дел од 
planet.softver.org.mk па најверојатно ако следите и таму ќе можете да 
прочитате работи во врска со НСИО.

Од состанокот до денес, имаше и некои нови скици на документи, како и записник 
од состанокот. Па исто ќе го замолам Јован истите да ги претвори во html или 
pdf и да ги закачи негде на интернет, за да бидат достапни како овие 
документиве подолу. Исто така, Јован има далеку повеќе информации за целава 
работа - одамна е вклучен, па што ќе одговори за да го потврди своето 
присуство, ќе можете и него да го прашувате ако имате нешто нејасно.

Толку од мене, ова долу е дел од друга (полу-препратена) порака.

Kratok opis na strukturata na donesuvanjeto na dokumentite moze da se
pronajde na: http://www.mango.org.mk/IS/goalsobjectives.pdf 

Kako rezultat od zavrsuvanjeto na prvata faza na rabotata na Task Force-ot
e podgotven predlogot za nacionalna politika za infotmaticko opstestvo
koj e dostapen na sledniov link: http://mango.org.mk/IS/nisp.htm

Osnovata i bazata vrz koja sto e izgraden delot za eGragjani vo
politikata poteknuva od dokumentite na nasata rabotna grupa dostapni
na slednive linkovi:

http://mango.org.mk/IS/Introduction.htm
http://mango.org.mk/IS/out001.htm

Voedno doobjasnuvanje na tockite vgradeni vo predlog nacionalnata
politika vo vrska so temata e-gragjani moze da se najde na sledniov
link: http://mango.org.mk/IS/ecitizens-objasnuvanje.htm


-- 
Новица

An eye for an eye
makes the whole world blind.More information about the Ossm-members mailing list