[Ossm-members] FireBird & Qt

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Thu Feb 2 12:51:10 UTC 2006


> > MySQL со InnoDB или BDB (или новиот NDB) има full трансакции.
>
> По твоја сугестија сега го посетив блогот на Ристе, а тој таму пишува дека
> InnoDB отиде во комерцијала. ;) Значи некако и тоа се исцрпува.

 Ристе везе нема, InnoDB денес е GPL и секој може да продужи да си ја развива 
GPL верзијата... дури и ако Oracle не сака.

> Не знам што ново има во 5-ката, а овие BDB не сум г користел (а за NDB прв
> пат слушам). Добро велиш се нови. (Дали се од 5-ката?)

BDB не е нов storage, постои дури и од пред InnoDB.
NDB е за кластери, нов е од 5-тката.. не знам многу за него.

> > Кирилицата одлично работи во MySQL, а во верзиите понови од 4.1 и
> > сортирање на UTF-8 работи како треба. (4.0 и претходните не разбираа
> > различни charset-и ама пак можеше да се складира кирилица без проблеми).
>
> Користам 4.1.12 (она што доаѓа со Mandriva 2006), но имам проблеми со
> сортирањето. 

мора да си грешка, ако подесиш како треба све си работи добро.
Ако користиш UTF-8 треба да ти е подесено utf8_unicode_ci collation.


-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )

               I believe the technical term is "Oops!"More information about the Ossm-members mailing list