[Ossm-members] FireBird & Qt

Dean Josevski dean at integraeng.com.mk
Thu Feb 2 18:26:34 UTC 2006


На Thursday 02 February 2006 18:52, Дамјан напиша:

>
> а да убациш после ова едно „show variables“ query и да видиш дали е се
> подесено како треба?


Интерсно:

Ако не го искористам 
set names utf8 и
set collation_connection = utf8_unicode_ci

добивам:
character_set_client | latin1
character_set_connection | utf8
character_set_database | utf8
character_set_results | latin1
character_set_server | utf8
character_set_system | utf8
character_sets_dir | /usr/share/mysql/charsets/

Ако ги искористам добивам како што треба:
character_set_client | utf8
character_set_connection | utf8
character_set_database | utf8
character_set_results | utf8
character_set_server | utf8
character_set_system | utf8
character_sets_dir | /usr/share/mysql/charsets/

Но прашалниците си остануваат. ;(

Навистина интересен проблем. ;)

-- 
Деан Јошевски


More information about the Ossm-members mailing list