[Ossm-members] vnesuvanje so kirilica vo MySQL preku Qt

Aleksandar Balalovski aleksandar.balalovski at gmail.com
Thu Feb 2 22:44:06 UTC 2006


On Thursday 02 February 2006 21:22, Dean Josevski wrote:
> Дискусијата за FireBird, PostgreSQL и сл. полека ја оставивме на страна, а
> остана само уште една работа која ме кочи за да започнам со работа. Затоа
> го сменив насловот и ве молам само за уште една помош:
>
> По препораките на Дамјан и останатите кои ми помогнаа, се функционира на
> кирилица, освен тоа што не можам да внесувам преку Qt.
>
> Однапред благодарам и се извинувам за упорноста.
>

Мислам дека тоа е веќе на ниво на Qt
QString::trUtf8(QString*) се грижи да текстот внесен со кирилична табела го 
трансформира во UTF-8. Иако некогаш помага само ::tr() најдобро е да се 
користи trUtf8().

Поздрав


More information about the Ossm-members mailing list