[Ossm-members] vnesuvanje so kirilica vo MySQL preku Qt

Dean Josevski dean at integraeng.com.mk
Thu Feb 2 23:47:32 UTC 2006


На Friday 03 February 2006 00:27, Aleksandar Balalovski напиша:

>
> А да не имаш поставено MySQL да го претрвора записот во UTF8 па и со Qt го
> ставаш во UTF-8 по што се добива пак некое глупаво кодирање (како дупло
> УТФ8).

Претходното што го нашишав не е целосно. Ако зададам директно променлива
str = "проба"; тогаш е во ред, но ако читам (на пример од lineEdit->text()), 
тогаш пак проблеми.

-- 
Деан Јошевски


More information about the Ossm-members mailing list