[Ossm-members] fish protokol

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Thu Nov 23 19:21:12 UTC 2006


> > > > Откако го открив,;)  на работа го користам Fish протоколот. Доколку
> > > > за него нема никаков материјал на македонски, можам да напишам pdf.
> > > > Дали има интерес?
> > >
> > > Јас мислев FISH e KIO Slave на KDE, како и да е, упатство е секогаш
> > > добредојдено, не мора PDF, можи директно во Wiki на Лугола
> > > wiki.lugola.net ;)
> >
> > Не е само за KDE, fish постоел и претходно (пред fish kio slave-от)...
> > Јас сепак преферирам sftp ... некако не ми се свиѓа идејата дека perl ти
> > се старта на серверот постојано..
>
> Поправете ме ако грешам, но она со што сакав да го истакнам fish е тоа што
> овозможува визуелно работење, а воедно може да активира и апликација на
> оддалечениот компјутер. Јас на ова посебно мислев.

не ми е јасно што сакаш да кажеш со ова последново. 

fish, и самиот кажа, е протокол, протокол за трансфер на фајлови преку ssh ... 
(http://en.wikipedia.org/wiki/Files_transferred_over_shell_protocol) 
дали алатката која користи fish протокол е визуелна или не ... зависи од 
самата алатка... Потполно истото важи и за sftp... 

Значи, во konqueror можеш да напишеш fish://user@server/var/www/htdocs или пак 
sftp://user@server/var/www/htdocs ... јас на sftp повеќе му верувам.-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )

      ...and that is how we know the Earth to be banana-shaped.More information about the Ossm-members mailing list