[Ossm-members] За Joomla

Jovan Petrov jpetrov at gmail.com
Mon Sep 4 19:19:07 UTC 2006


Да потврдам дека Ивица е дел од JoomlaMK тимот - т.е. ги синхронизиравме
нашите активности од пред некое време. Се надевам дека ќе се има разбирање
бидејќи со некои работи се судираме по прв пат. Она што е најбитно е -
сакаме македонската поддршка да биде системска и да доаѓа аут-оф-д-бокс
(како на пр. Фајрфокс, Тандрбрд, ООо, 7-зип и сл) а не да треба некој фајл
некаде да ставиш па да ти проработи. Лобиравме навремено да се промени
јадрото системски со поддршка за УТФ-8 (пр. mbstring поддршка) - инаку по
моја проценка најголемиот проблем со било кој енџин кој сака да биде
меѓународен. Сеуште е проблематична повеќејазичноста со не баш најдобри
решенија за некои работи (Фиш) но можеби во иднина ќе напреднат некои
работи.

Среќа е тоа што Joomla заедницата е отворена за овие сугестии, и се надевам
дека конечно ќе ја видиме 1.5 која доцни добри година и пол (поранешна 4.5).

Да повторам дека тимот е отворен за соработка, деновиве ќе ја олесниме
комуникацијата со домашниот сајт на кој секако дека освен кратки вести и
преземање на преводот и пакетите ќе има отворен форум на корисници.

Воедно, би сакале целата работа да биде координирана и со македонската
слободно-софтверска заедница. Сепак има видлив раст на број на Joomla/Mambo
инсталации во Македонија, а тоа е заслуга на сите оние кои се потрудиле да
ја научат.

Останува отворено прашањето дали е комуникацијата воспоставена или е
потребен додатен труд? Дали евентуално е потребна мејлинг листа? (Иако јас
би преферирал форум).

Јован Петров
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20060904/8d51265a/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list