[Ossm-members] VNC na Ubuntu 7.10

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Mon Dec 17 17:01:21 UTC 2007


> Имам една постара машина П3 која ја користам како фајл сервер, веб и
> database сервер и слично и на неа имам инсталирано Убунту 7.10. Направив
> некоја скрипта да ми се стартува VNC серверот како сервис, така што ќе
> можам да пристапувам на оваа машина преку друг компјутер. Оваа скрипта
> се стартува секогаш кога ќе се логирам (се логирам преку екранот за
> најава), па бидејќи немам монитор приклучен на машината, логирањето го
> правам на слепо. Сакам скриптата да се стартува на секое стартување на
> машината (на подигање на Убунту), уште пред да се логирам, така што нема
> да имам потреба на слепо да куцам на тастатурата. Како да го направам ова?

појма неам каква скрипта си правел НО.. еве ќе ти кажам јас како правам за 
слична работа.

Во rc.local имам:
su - damjan -c "vncserver -geometry 800x600"

во /home/damjan/.vnc/xstartup имам

#! /bin/sh
nicotine &
exec /usr/bin/openbox 

и има 
/home/damjan/.vnc/passwd 
кој е направен со vncpasswd

некои посебни скрипти/мипти не ти треба. VNC сервер дига vnc и си старта 
посебна сесија и си бара свој passwd.
 
-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )
http://wiki.lugola.net/wiki/Вечна_TO-DO_листаMore information about the Ossm-members mailing list