[Ossm-members] VNC na Ubuntu 7.10

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Mon Dec 17 18:16:22 UTC 2007


> Баш е ВНЦ сервер, се логираш го гледаш десктопот, го гасиш, пак го палиш
> го гледаш истиот десктоп?

знаеш дека VNC за Unix е оригинал направено??!
Иначе да така е


Со тоа што има миљон VNC-а... али генерално ќе ги поделам на две групи:

- самостojни: tightvnc, realvnc и слични... тоа старта посебен Xvnc X сервер 
во кој во посебна сесија си се стартаат X апликациите (xterm, KDE, Gnome). од 
овие tightvnc ваљда е препорачан.
- vnc сервери кои се закачуваат на постоечка X сесија: x11vnc, vino, kde 
desktop sharing (нема посебно име?). x11vnc е според features најбољи (тој го 
користам). X11vnc на пример преку damage екстензијата знае што се сменило на 
екранот - прилично advanced.

има и трет тип додуше... embeded vnc сервер, qemu има таков, а има и за X vnc 
сервер кој се подесува како модул во самиот X, ама тој не е препорачан.

Енивејс ... за сите важи, гасиш палиш клиент десктоп-от си останува ист.


-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )
http://wiki.lugola.net/wiki/Вечна_TO-DO_листаMore information about the Ossm-members mailing list