[Ossm-members] Vladata ke kupuva kompjuteri za ucilistata

Jovan Kostovski chombium at gmail.com
Wed Feb 21 15:26:40 UTC 2007


Здраво,

Сега се видов со еден пријател и ми кажа дека
Владата планира да купува компјутери за во
училиштата. Бараат да имаат клиент-сервер модел
со thin клиенти. Софтверски дел ќе бидат
со Слободен Софтвер, а дел виндоус.
Пријателот е член на комората а ИТ фирми во Македонија
и имаат оформено група за давање предлози за
реализација на овој проект.

Ме викна зошто сака да проба да влијае да се
користи слободен софтвер во овој проект, па бара помош
од нас.

Треба да се направи некоја мини презентација/демострација
на LTSP (во некое училиште или слично), јас мислам дека
најдобро/најлесно е да се направи врз база на EdUbuntu,
да се направи листа на програми што се преведени на
македонски и листа со референци какви се настани сме
организирале и на какви проекти сме учествувале.

Кога ќе ги имаме овие работи ќе договориме презентација
пред министерот за информатика. Значи да понудиме и
презентираме решение за проблемов базирано на
слободен софтвер. Исто така згодно е да се наораи и
некоја дистрибуција штио ќе им се даде како "of the shelf"
решение за оваа работа (мислам на Гном цд-то на Уфо).
Ако се тргне како што треба можеби ќе се отворат и неколку
работни места за одржување на таа дистрибуција и за обуки.

ПОЗДРАВ, Чомбе

-- 
Advice for software developers and horse racing enthusiasts: Avoid hacks


More information about the Ossm-members mailing list