[Ossm-members] Пропаганда

Aleksandar Balalovski gemidjy at lugola.net
Sun Feb 25 15:38:45 UTC 2007


Доаѓа пролет, со тоа луѓето живнуваат, да направиме некоја заедничка активност 
пролетва, али онака бомбастична да биде, која нема да ни потроши многу 
буџетски средства...?

Предлог 1: да направиме листа со фирми и здруженија каде ќе испратиме 
објаснување за можноста за нивна миграција и користење на слободен софтвер 
(експериментално би било да користат OpenOffice.org/ODF);

Предлог 2: да излеземе да го поплавиме Скопје - пошто Битола се имаат 
раздадено доволно ЦД-ња последно време нема да има потреба, Скопје може да 
дојдеме и ние од Лугола и да растуриме едно чудо ЦД-ња;

Предлог 3: (ова повеќе важи за Битола) да ги собереме професорите и останатите 
од образовниот процес да им понудиме можност за соработка и да се испита 
можноста за креирање секции за слободен софтвер во школите; во најдобар 
случај ако професорите се сложат, во училиштата да почнат да предаваат 
OpenOffice.org барем еднаш неделно и да го имаат во агендата ODF форматот; 
после Стојанче и ученици како него да немаат проблеми дали семинарските ги 
прават во OO.org а не MS Office;

Патем, годинава е 2007ма; ви кажува ли нешто тоа? размислете...

Поздрав

-- 
Александар Балаловски
координатор на Група на корисници на GNU/Linux од Битола - Лугола
http://www.lugola.net && http://blog.gemidjy.info


More information about the Ossm-members mailing list