[Ossm-members] OOo i furmuli

Dean Josevski dean at integraeng.com.mk
Mon Jan 8 23:04:53 UTC 2007


On Monday 08 January 2007 23:51, Jovan Kostovski wrote:
> Здраво,
>
> Незнам кој какво искуство има со OpenOffice Writer,
> ама да си знаете за да напишете некоја формула во
> текстот ќе ви падне косата. Тешко срање е тој уредувачот

Затоа тој што си нема коса си е раат кога си работи со слободен софтвер. ;)

> за формули, ако уопште може да се нарече уредувач, пошто
> тоа е едно поле за текст во кое треба се внесе скриптата која
> ООо ќе ја претвори во формула. Ко да не можеле нешто посложено
> да направат, да учиш цел скрипт јазик за една скапана формула.
> Многу време се губи за да напишете некоја проста формула.
> Белким ќе се сетат да направат нешто што барем наликува на
> M$ Equation editor.

Работењето на формили во ООо е повеќе слично на LaTeX. Затоа изгледа на 
почетокот посложено за работа. 

>
> Тоа што сакав да го направам го имате на следниот линк:
> http://picasaweb.google.com/chombium/Misc/photo#5017795498832300274
>
> Времето кое ми беше потребно да го направам е 10тина минути и
> на крај пак не го добив она што го сакав, затоа што ООо сам го одбра
> соодносот на големината на фонтовите, па индексите за горната граница
> за производите се преклопија со знаакот за производ :(
>
>
> BTW: Copy-Paste на формула напишана во Ворд работи џам во ООо и
>         одзема многу помалку време за пишување ;)
>
> Со тешко срце признавам дека уредувањето формули во Ворд е "way ahead
> better" него во ООо
> Таман мислев нешто поозбилно да правам во ООо и удрив во ѕид :'(
>
> ПОЗДРАВ, Чомбе
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members

-- 
Деан Јошевски

Компјутерски центар
„Интегра инженеринг“ ЗД ДОО

ул. „Стреја Нахмијас“ 5
7000 Битола

тел.: 047 202 990
тел./факс: 047 202 995
мобил: 075 312 516

dean at integraeng.com.mk
www.integraeng.com.mk


More information about the Ossm-members mailing list