[Ossm-members] Скрипта

Georgi Stanojevski glisha at gmail.com
Mon Mar 12 15:38:05 UTC 2007


Ivan Stojmirov напиша:

> Тоа би било одприлика.

Па му ги пиша сите команди нека ги стаи во фајл и готово. :)

Вака може евентуално за дискот.

komanda=`growisofs -Z /dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/cd=film.iso`

if [ $? != 0 ]; then
	#Digaj panika
	echo $komanda | mail -s "Ufo se sjeba neshto" ufo at bla

fi

Евентуално може со dvd+rw-mediainfo (од dvd+rw-tools) да проверува дали
има медиум уште на почеток.

komanda=`dvd+rw-mediainfo /dev/dvd`
prazen=`echo $bla | grep "blank"`

if [ ! -z "$prazen" ]; then
    echo "Ima disk i e prazen"
else
    echo "Ili nema disk ili ne e prazen, digaj panika"
fi


-- 
Glisha
The perfect OS, MS-DOS!
No patches, no root exploits for 21 years.More information about the Ossm-members mailing list