[Ossm-members] Лугола/antipirates

Nikola Vanevski nvanevski at gmail.com
Tue Mar 20 10:10:30 UTC 2007


On 3/19/07, Арангел Ангов <ufo at linux.net.mk> wrote:
>
> На пон, 2007-03-19 во 18:31 +0100, Aleksandar Balalovski напиша:
> > On Monday 19 March 2007 07:11:59 Новица Наков wrote:
> > > > http://www.lugola.net/antipirates/
> > >
> > > Слободниот софтвер не е бесплатен!
> >
> > Најчесто е. Али пошто кампањата не е сеуште започната, може да одиме со
> > варијанта, ефтино легално решение? Тоа би значело дека сепак треба нешто
> да
> > се плати. Идеите се добредојдени, се разбира.
>
> Се што треба да се плати се луѓето што ќе го постават и оддржуваат тоа.
> Тоа треба да им се каже на фирмите, друго не ги ни интересира многу
> многу. Во споредба со неслободниот софтвер слободниот софтвер тепа и
> тука, заштедува пари, една валидна поента која што ќе ја сватат.
>
> --
> Арангел
>


Има една друга работа заради која слободниот софтвер не фаќа корен.
Поддршката.
Голема фирма сака да има кого да „фати за гуша" ако решението не функционира
(од било кој разлог), и да инсистира тој „некој" да ја оправи работата во
време кое се мери во часови. Значи, зад решенеието (нека е и слободно) мора
да стои авторитет кој ќе гарантира (гарантира е клучниот збор) поддршка.
Значи, не играат форуми, мејлинг листи и howto документи. Игра само телефон
и нечие стасување на лице место во рок од часови (и тоа малку часови). И за
тоа не се жалат пари (нема да верувате ако ви кажам за колкави суми се
работи, и тоа за решенија кои можат да носат вода на FOSS). И не игра ни
аргументот „ама можете сами да си го модифицирате". Не го сакаат тоа,
верувајте.

Затоа, не удирајте на аргументот „ефтино". Никогаш. Стабилно, безбедно,
компетентно - тоа се аргументи. „Ефтино" и „Можете сами" -  не.
Заради ова, дајте акцент на мали и средни корисници, кои и да сакаат - не
можат да плаќаат поддршка.

А јас сепак би се задржал на легалноста, т.е. на можноста да го замените
софтверот од фирма која ве третира како потенцијални крадци, со еднакво
фунцкионален софтвер за кој никој не ве гони и не бара лиценца. Мислам дека
тоа е и идејата на целата работа.

-- 
Nikola Vanevski
Postpaid Billing Expert
Cosmofon MTS AD Skopje
GSM +389 75 400 322
Tel. +389 22 441 300
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20070320/6bc675d4/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list