[Ossm-members] Предавање од Richard Stallman

Ivan Stoev i_stoev at mt.net.mk
Wed Mar 28 08:31:21 UTC 2007


Сакав да ви се пофалам дека вчера присуствував на предавање од Richard 
Stallman на тема "The Free Software Movement and the GNU/Linux Operating 
System". Говореше општо за слободите кои доаѓаат со Слободниот софтвер, 
за почетоците на GNU/Linux оперативниот систем, DRM, софтверски патенти.

Аудио од предавањето може да се најде овде:
http://acm.cse.lehigh.edu:81/~mwk3/rms-talk.spx

По говорот, се отвори прашањето што тој препорачува на студентите по 
информатика што ќе дипломираат наскоро и Richard Stallman отворено кажа 
тие треба да избегнуваат работа за било која компанија што произведува 
софтвер што не е слободен. Па сакав да ве прашам и вас: Не ли е ова 
малце екстремно? Посебно за Македонија каде што речиси нема (барем јас 
не сум слушнал досега) фирми што се занимаваат единствено со слободен 
софтвер?

Иван
More information about the Ossm-members mailing list