[Ossm-members] cron проблем

Georgi Stanojevski glisha at gmail.com
Thu May 3 14:29:50 UTC 2007


Vladimir Stefanov напиша:

> На Мандрива инсталирав vnstat http://humdi.net/vnstat/ за да ги пратам 
> овие од МТнет дали ме крадат. vnstat функционира како cron задача која 
> треба да се извршува на секои 5 минути. При инсталацијата креира фајл во 
> /etc/cron.d/ со оваа содржина:
> MAILTO=root
> 
> */5 * * * * nobody /usr/sbin/vnstat.cron
> Ама Мандривата не ја извршува воопшто таа команда. Морам рачно да правам 
> ажурирање на базата за да добијам статистика за тој ден. Во OpenSuse ова 
> работи. Шо ќе е проблемот?

Незнам дали праи Мандрива некои заебанции и ги парсира cron директивите
 во /etc/cron.d/ но после 6-те ѕвездички треба да оди одма командата не
кој корисник.

Пробај стаи го директно.

# crontab -e
*/5 * * * * /usr/sbin/vnstat.cron

-- 
Glisha
The perfect OS, MS-DOS!
No patches, no root exploits for 21 years.More information about the Ossm-members mailing list