[Ossm-members] Блокирање на Домен и Ip адреси

Georgi Stanojevski glisha at gmail.com
Thu May 10 08:10:20 UTC 2007


Aleksandar Balalovski напиша:
> Во .htaccess стои 
> 
> order allow,deny
> deny from *.tr
> deny from 123.345.567.890 (пример)
> allow from all
> 
> Дали ова е правилно и дали воопшто е можно да се банира цел домен на Турција. 
> И уште нешто, како може да се банира цел опсег на IP адреси, пробав со 
> wildcard не сака. Немам многу искуство во ова, па затоа прашувам. 

order allow,deny
deny from 193.140.83.0/24
deny from 193.140.100.0/24
deny from 193.140.181.0/24
deny from 193.140.101.0/24
deny from 193.140.176.0/23
deny from 193.140.178.0/24
deny from 193.255.0.0/16
deny from 193.140.0.0/16
deny from 194.27.0.0/16
allow from all

Ќе ги блокира сите корисници на UlakNet турското Марнет. Незнам колку е
полезно со .tr пошто не верувам дека сите имаат reverse dns.

Најлесно за да ги добиеш опсезите на провајдери од кај што ти доаѓаат
нападите земи една адреса, за да не ги блокираш сите турци.

whois -h whois.ripe.net adresata | grep origin

Ќе ти даде ASbrojka

После

whois -h whois.ripe.net -i origin ASneshtoto | grep route

Или симни http://www.maxmind.com/app/geoip_country па вади ги од таму
сите турци. :)

-- 
Glisha
The perfect OS, MS-DOS!
No patches, no root exploits for 21 years.More information about the Ossm-members mailing list