[Ossm-members] Ossm-members Digest, Vol 44, Issue 10

supreme valiumsen at gmail.com
Thu May 10 09:07:57 UTC 2007


Message: 9

> Date: Thu, 10 May 2007 01:39:25 +0200
> From: Aleksandar Balalovski <gemidjy at lugola.net>
> Subject: [Ossm-members] Блокирање на Домен и Ip
>         адреси
> To: ossm-members at hedona.on.net.mk
> Message-ID: <200705100139.26031.gemidjy at lugola.net>
> Content-Type: text/plain;  charset="utf-8"
>
> Во .htaccess стои
>
> order allow,deny
> deny from *.tr
> deny from 123.345.567.890 (пример)
> allow from all
>
> Дали ова е правилно и дали воопшто е можно да се банира цел домен на
> Турција.
> И уште нешто, како може да се банира цел опсег на IP адреси, пробав со
> wildcard не сака. Немам многу искуство во ова, па затоа прашувам.
>
> Иначе се должи на фактот што неколку дена со ред не напаѓаат кракери од
> Турција :/ Абдула Оџалан и Кемал Ататурк...некои политички идиоти.
>
> Поздрав


Zdravo, mozda ova e resenie na tvojot problem

Ova ti e ako sakas da baniras golem broj na adresi t.e 16.384, 255.255.*.*

RewriteCond %{REMOTE_ADDR} ^123\.345\.
RewriteRule .* - [F]

A so ova mozes da baniras mal opseg na adresi primer 123.234.123.64 -
123.234.123.95
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} ^123\.234\.123\.(6[4-9]|[78][0-9]|9[0-5])$
RewriteRule .* - [F]

Fintava e sto raboti na regular expression a ne na wildcard.
Probaj i kazi dali raboti , Pozdrav.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20070510/f2da1062/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list