[Ossm-members] Предлог

Igor Stamatovski igor.stamatovski at gmail.com
Wed May 30 08:52:24 UTC 2007


On 5/30/07, Blagoj Kapsarov <kapsarovb at gmail.com> wrote:
> Дека има нови моменти и мало бранување во ОССМ, барем така јас мислам,
> предлог за да се собереме на состанок како заедница за сите што сакаат да
> дадат аргументи за работата и замена за луѓето што си одат (зборам како
> обврски)...

Прво да направам неколку терминолошки појаснувања, заедница на
корисници, подржувачи, развивачи и љубители на слободен софтвер
никогаш не била и никогаш нема да биде САМО оссм.

Заедницата постоела пред ОССМ, а ќе постои и после неа. Заедницата е
неформална група на луѓе кои во определено време имаат слични мислења,
ставови, ги мачат исти или слични проблеми и се здружиле да си
помогнат, да споделат, да се дружат. Знаеш, заедница.

Оссм е само институцинална артикулација во дадена општествена
конституција,  начин наметнат со закон од државата во која
живеам/живееш/живееме како да ги реализираме некои од потребите на таа
заедница, ништо повеќе.

Според тоа, неможе да има бранување, моменти, „криза" (ова од Ерол ми
е, многу хушка) и сл.

А за собир, мислам дека се собиравме веќе цела година, не гледам
причина да не се собереме уште еднаш, ниту пак да се собереме уште
еднаш.

Собир ќе има на сподели кино + (летно сподели знаење)  следниот
вторник, ќе глеаме ТЕД и ќе инсталираме Intel classmate PC.

BTW кој може нека најде кој, каков, и како се инсталира linux на ова чудо.

> АМА БЕЗ КОМПЈУТЕРИ! Значи класичен состанок или собир.

Класичен собир на корисници на слободен софтвер, hacker-и, geek-ови
подразбира компјутери.
Значи НЕМА ШАНСИ без компјутери. За се друго може да зборуваме, ама
мислам дека и од тоа е доста, а ионака има уште многу работа
http://wiki.lugola.net/index.php/Вечна_TO-DO_листа, јас во сабота
неможам да дојдам, ама на сподели кино сигурно ќе бидам таму како
впрочем се надевам и заедницата :)

Иако мислам дека пак почнавме да боиме. Хинт http://www.bikeshed.com/


Поздрав

-- 
Igor Stamatovski
_____________________________
Free Software Macedonia
http://www.slobodensoftver.org.mk
info at slobodensoftver.org.mk


More information about the Ossm-members mailing list