[Ossm-members] Проблем со X

Зоран Димовски zoki.dimovski at gmail.com
Fri Nov 9 17:08:43 UTC 2007


Aleksandar Balalovski wrote:
> On Nov 9, 2007 4:05 PM, Stojan Dimitrovski <sdimitrovski at gmail.com> wrote:
>  
>>> Со ATI така му прави..
>>>    
>> А, бе!?
>>     ...
>>
>> Што бара тоа radeon таму? На местото на „radeon" треба да стои „ati".
>>   
>
> My bad, Не видов дека дал линк до пастиран xorg.conf
>
>  
>> Тука ништо не фаќај! Нема да ти помогне anyhow, сум пробал се и сешто и
>> горното решение е единственото што работи.
>>
>>   
>
> Може да е проблемот да Xorg направи грешен probe и земе во предвид
> други резолуции, пример 1280x960 како што ми правеше Федора пред да
> сменам Modes ;)
>  
Мене не ми јасно кои драјвери Ти ги имаш инсталирано.
Стојан и Балал шо зборат тие модули ги имаш со самата инсталација.
Доколку ги имаш инсталирано драјверите од ATI тогаш во твојата
конфигурација би требало да стои точно вака:
Section "Device"
  Identifier "Card0"
  Driver   "fglrx"
  VendorName "ATI Technologies Inc"
  BoardName  "RV350 AQ [Radeon 9600]"
  BusID    "PCI:1:0:0"
  Option   "XAANoOffscreenPixmaps"  "true"
EndSection

Значи ова ти е ако ги имаш инсталирано драјверите на ATI
еве врска http://ati.amd.com/support/drivers/linux/linux-radeon-prer200.html
Ако ги немаш инсталирано да си ги инсталираш затоа што покажуваат 
незамисливи подобри перформанси од модулите radeon и ati.


Поз.More information about the Ossm-members mailing list