[Ossm-members] Националната стратегија за унапредување на остварувањето на авторското право и сродните права

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Sun Nov 25 03:55:22 UTC 2007


> 12.3 Одлука за висината на вкупниот надоместок за репродуцирање на авторско
> дело за приватно копирање

Оваа точка завршува со реченицата „Со тоа РМ ќе се приближи до практиката на 
по­раз­ви­е­ни­те европски земји, членки на ЕУ.“ - која е тешка лага, во 
Франција на пр. граѓаните имаат експлицитно право на приватни копии, па дури 
и апелационен суд ја забрани заштитата од копирање на DVD-ата(1).

(1) 
http://www.edri.org/edrigram/number3.9/DVD

иако може го смениле законот од тогаш
http://www.edri.org/edrigram/number4.3/dvdfrance


-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )
http://wiki.lugola.net/wiki/Вечна_TO-DO_листаMore information about the Ossm-members mailing list