[Ossm-members] Идеи за СЗ 2.03

Jovan Kostovski chombium at gmail.com
Tue Oct 16 07:39:56 UTC 2007


On 10/15/07, Vlado Peshov <vlatkop at gmail.com> wrote:
>
> > Не е лоша... јас мислам и посеризно да го разгледаме ubuntu-то.. на пр. да
> > видиме како се прават custom ISO-а
>
> Ова ни најмалку не е лоша идеа али идеата е малце предолга. Треба малце да
> се конкретизира што-како со правење на custom ISO-а. Оти темата е мислам
> доста долга.

Па не е баш така долга....
Земаш готово ISO ги додаваш пакетите што ти требаат (чисто за
илустрација можеме да направиме ISO што автоматски ќе се подига со мк
локализација) и го "пакуваш" новото ISO.

btw. мислев да предложам една таква презентација за СЗ има едно
програмче кое го автоматизира процесот кое мислев да го разгледаме.
Програмчето е купче скрипти + GUI front end со неколку клика се
средува ново ISO, едиствена мана му е што кога се сетира локализација
се сетира јазикот и тастатурата заедно, па кога ќе се избере
македонски, автоматски се сетира и мк тастатура (ова може да се среди
со чепкање на скрипте у позадина).
Програмчето е ubuntu customization kit, http://uck.sourceforge.net/

ПОЗДРАВ, Чомбе
П.С. Лесна му земја на Тоше Проески :'(


More information about the Ossm-members mailing list