[Ossm-members] множини во македонскиот јазик

Georgi Stanojevski glisha at gmail.com
Tue Dec 2 16:44:58 UTC 2008


2008/12/2 Дамјан Георгиевски <penguinista at mail.net.mk>:

> Јас колку што можев да видам постојат 2, и тоа:
> еднина, се употребува за 1, 21, 31, ... 101 ..
> (сѐ што завршува на 1 но не и на 11)
>
> множина, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20, 22 ... 111 ...
> (сѐ друго)

21 час или 21 часа?

Инаку и јас бројам пример на http://dalieveligden.mk/ushtekolku што е
во која форма со:
if ((minuti!='11') && (minuti.endsWith('1'))) { DisplayStr =
DisplayStr.replace(/минути/g,'минута'); }

Со тоа што минути неможе повеќе од 59 па не  е „сѐ што завршува на 1
но не и на 11". :)

> ова спаѓа во граматика или правопис?

Граматика. Но немам при рака.

-- 
Glisha


More information about the Ossm-members mailing list