[Ossm-members] множини во македонскиот јазик

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Tue Dec 2 18:27:42 UTC 2008


> > Јас колку што можев да видам постојат 2, и тоа:
> > еднина, се употребува за 1, 21, 31, ... 101 ..
> > (сѐ што завршува на 1 но не и на 11)
> >
> > множина, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20, 22 ... 111 ...
> > (сѐ друго)
>
> 21 час или 21 часа?

afaik 
21 час (дваесет и еден час)
31 час, 41 час, 101 час, 111 часа, 121 час


-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )

Scarlett Johansson: You always see the glass half-empty.
Woody Allen: No. I see the glass half-full, but of poison.More information about the Ossm-members mailing list