[Ossm-members] razvoj na open source softver vo MK

Виктор Стојановски viktor at lugola.net
Thu Dec 4 10:12:44 UTC 2008


Во преписката стои:
"Слободен софтвер Македонија не располага со речиси никакви средства,
 па реално не може да понуди никаква поддршка. Опција е само на
 сајтовите како што е linux.net.mk да се појават текстови како
промоција за тие проекти." ете и јас ти давам збор дека текстови и
поддршка ќе се појават на сите сајтови на Лугола и на Лугархија дури
може и да напишеш текст како повик до програмерите да ти се придружат
и истиот да го објавиме во магазинот. Ама убо размисли си дали ти е
доволна само поддршка, сепак и пари требат за ова работа.

2008/12/4 Bozidar Avramovski <avram.bob at gmail.com>:
> Здраво на сите,
> Јас сум Божидар, софтвер развијач од Ск
> На мојот блог http://e-bate.blog.com.mk/node/195841 напишав пост за една
> идеја што одамна ми се мота во глава а се однесува на формирање на заедница
> на „развивачи на софтвер" (по наше - програмери) кои би работеле на софтвер
> со отворен код, а за да не измислувам топла вода би го спомнал сајтот
> http://www.sourceforge.net.
> Во меѓувреме пишав мејл и се обратив до Слободен софтвер Македонија на
> адресата info at slobodensoftver.org.mk каде остварив контакт со Новица Наков
> па, со мегова согласнот, во атачментот Ви ја испраќам комплетната преписка.
> Накусо, се јави идеја да се користи домејнот software.org.mk каде би се
> имплементирал G-forge http://gforge.org/ софтверот кој е баш за таа намена.
> Нормално, претходно ќе мора да се разјаснат некои одредени недоумици за тоа
> што се би можело да се работи а да биде вистински „слободен софтвер".
> На пример знам дека бинарен код (извршна датотека) добиена со компајлирање
> на изворен код напишан во Visual Basic 6 не може да се нарече слободен
> софтвер поради зависноста од runtime библиотеките кои не се слободен
> софтвер.
> Прашањето ми е: дали тоа значи дека на сајтот би можело да се хостираат
> датотеки со изворен код во VB6 но не и искомпајлирани датотеки? на што се се
> однесува ова? дали и на C# програми и JAVA програми (макар да знам дека SUN
> го отвори кодот на JAVA).
> Доколкуи некои може да ги дообјасни овие работи многу би ни помогнало на
> сите и би ни го олеснило стартувањето на сајтот во потполна согласност со
> филозофијата на слободниот софтвер.
> За да не си слушнам нешто како оние пред Универзална пред неколку години
> „Доста зборување, отвгори го кодот" :D јас понудив да го отворам кодот на
> мој софтвер развиван во C#. За тоа повеќе има на блогот.
> Сега за сега толку, се надевам дека ќе се развие добра дискусија и ќе може
> нешто конкретно и да се реализира.
>
> Поздрав,
> Божидар
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
>-- 
Поздрав,
Виктор Стојановски
(viktor at lugola.net | http://vikt0r.blogspot.com | http://twitter.com/zuberot)

["Лугархија" - http://ezine.lugola.net]


More information about the Ossm-members mailing list