[Ossm-members] Администрација на Едубунту сервер и NX терминали

DZvonko Nikolov dzvonko7 at nerdshack.com
Tue Feb 12 05:31:25 UTC 2008


Marko Doda wrote:
> Веројатно ќе ги донесат новите комплутери кај нас у школо ( ПТТ),  и бидејќи 
> професорите по информатика немаат искуство со Gnu/Linux ќе се ангажирам околу 
> администрација  со компјутерите.
>   

Кое е тоа школо ПТТ? Инаку, кога ќе дојдат, ќе дојдат секаде. Не само 
кај Вас. И тогаш ќе биде проблем
на министерство, а не твој (или мој или нечиј друг) така да не мора да 
се ангажираш додатно. Ако си во
школо, знаеш што мислам. Ако не, тоа не се раскажува, тоа се доживува 
;-))) Anyway, ќе има решение
(какво, такво). Колку ќе функционира, ќе видиме. Лично, немам многу 
доверба оти ќе успее, познавајки
ги колегите наставници и наставнички.

Точно, професорите немаат искуство, а многумина немаат и поим што е тоа 
(чест на исклучоците).
Инаку, серверите ќе дојдат однапред конфигурирани и инсталирани, а 
професорите ќе одат на еден
куп обуки за администрација на линукс мрежи.

> Е сеа проблемот е што неам искуство со администрација на Едубунту сервер, па 
> ако работел некој со едубунту сервер или ги инсталира по школиве нека каже :)
>
> Поздрав Маки
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>   
Како и да е, редно беше нешто сериозно да направат. Доста си игравме со 
сликички на  windows.

Има ли некаде некој текст или упатство за едубунту сервер кој би можел 
да помогне?
Да читаат луѓето, да се учат, да прават и да се едуцираат.

Поздрав
Ѕвонко Николов

П.С. поздрав до еден член (не се сеќавам кој беше) кој се изненади што 
на листава има и наставници.
Толку е чудно? Не не потценувајте толку, уште не сме за старо железо ;-))
Инаку јас стојам на располагање за било каква обука или школо или водење 
или совет од даскалските
матни води. Ќе помогнам ако можам и колку можам.

More information about the Ossm-members mailing list