[Ossm-members] Микронтролери

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Wed Jan 16 15:25:57 UTC 2008


Планирам да купам една микроконтролерска плочка за зезање. 

Тука може да видите за што се работи 
http://www.arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardDiecimila

Микроконтролерот е Atmel AVR (ATmega168), 8-bitен, 1КБ рам, 512 eeprom, 16кб 
flash.
Плочката се програмира преку usb, преку кој може и да зима струја а и да 
комуницира со PC. Има 14 дигитални input/output пинови (6 може да бидат PWM 
излези) и 6 аналогни влезови.

Целава платформа е слободна, така да би можело и да ги правиме сами.. само не 
зман кој го прави тоа кај нас и дали воопшто се исплати. Тоа би значело, 
правење плочки, нарачување компоненти и лемење.

На сајтот имаат и други модули кои се наштекуваат на плочкава. Плус има и 
други сајтови кои се занимаваат со истата платформа: 
http://www.freeduino.org/ на пр.


Е сега, ако се нарача од италија плочката е 22 евра со шипинг 15 евра. Но за 
цената од 15евра шипинг може да се нарачаат до 5 плочки (што би дошло вкупно 
25 евра по плочка, без царина што е друго прашање).

Така да ако некој го интересираат овие работи и би сакал да учествува бујрум, 
пишете.


-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )
http://wiki.lugola.net/wiki/Вечна_TO-DO_листаMore information about the Ossm-members mailing list