[Ossm-members] Микронтролери

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Thu Jan 17 10:47:03 UTC 2008


> > Тука може да видите за што се работи
> > http://www.arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardDiecimila
> >
> > Целава платформа е слободна, така да би можело и да ги правиме сами..
> > само не зман кој го прави тоа кај нас и дали воопшто се исплати. Тоа би
> > значело, правење плочки, нарачување компоненти и лемење.
>
> Ако е само за експериментирање, има полесен начин
> http://itp.nyu.edu/physcomp/Tutorials/ArduinoBreadboard
>
> Ако е плочката двослојна, мислам дека не е толку скапо да се произведе
> тука. Освен микроконтролерот и FTDI-адаптерот usb2serial, другите
> компоненти се (релативно) ефтини.

микроконтролерот исто така е прилично ефтин наводно ~4$ .. FTDI кабел е околу 
15$ колку гледам... сепак, самото нарачување на посебни компоненти може да 
биде поскако и покомплицирано. Овие плочкиве веќе имаат и специјален 
bootloader кој соработува со апликацијата за на компјутер која го upload-ува 
софтверот, така да се позгодни за играње.-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )
http://wiki.lugola.net/wiki/Вечна_TO-DO_листаMore information about the Ossm-members mailing list