[Ossm-members] Микронтролери

Kliment Simoncev simoncev at genrepsoft.com
Fri Jan 18 17:18:57 UTC 2008


Arduino project e sestrinski project na processing.org - izvonredna
kombinacija  programiranje i umetnost  (se razbira  primenata e poshiroka).
Dobar  alatka za  proceduralen art. Interesno  poglednete...

KLime

2008/1/17 Дамјан Георгиевски <penguinista at mail.net.mk>:

> > > Тука може да видите за што се работи
> > > http://www.arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardDiecimila
> > >
> > > Целава платформа е слободна, така да би можело и да ги правиме сами..
> > > само не зман кој го прави тоа кај нас и дали воопшто се исплати. Тоа
> би
> > > значело, правење плочки, нарачување компоненти и лемење.
> >
> > Ако е само за експериментирање, има полесен начин
> > http://itp.nyu.edu/physcomp/Tutorials/ArduinoBreadboard
> >
> > Ако е плочката двослојна, мислам дека не е толку скапо да се произведе
> > тука. Освен микроконтролерот и FTDI-адаптерот usb2serial, другите
> > компоненти се (релативно) ефтини.
>
> микроконтролерот исто така е прилично ефтин наводно ~4$ .. FTDI кабел е
> околу
> 15$ колку гледам... сепак, самото нарачување на посебни компоненти може да
> биде поскако и покомплицирано. Овие плочкиве веќе имаат и специјален
> bootloader кој соработува со апликацијата за на компјутер која го
> upload-ува
> софтверот, така да се позгодни за играње.
>
>
>
> --
> дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )
> http://wiki.lugola.net/wiki/Вечна_TO-DO_листа
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20080118/7febdc30/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list