[Ossm-members] суспензија за убунту?

Stojan Dimitrovski sdimitrovski at gmail.com
Sat Jan 26 16:10:18 UTC 2008


On Sun, 2008-01-06 at 17:04 +0100, Aleksandar Josifoski wrote:
> Aleksandar D. Balalovski wrote:
> > On Sunday 06 January 2008 13:32:46 Arangel Angov wrote:
> >   
> >> Те молам пиши ни кога ќе ја прочиташ поракава
> >>     
> :-) Хух фала за подршката, вака, јас сум дотичниот професор...
> Значи вака не сакам за ова ништо да се превземе, бидејќи сепак ме 
> вратија послем некои месец дена на работа. Што направив, инсталирав 
> исклучиво убунту на школските компјутери но тоа не е единствениот 
> „грев“, пропагирав некои западни вредности, да се ценат авторски права, 
> да се цени времето на луѓето по час а не социјалистички по месец. 
> Учениците од прва имаа задача да нарачаат убунту и тоа добро пројде, но 
> јас имав планови што е можно повеќе да го внесам западниот начин на 
> воспитување во школството (каде се ценат авторски права, интелектуална 
> сопственост) што и ме донесе до светот на слободниот софтвер кој го 
> засакав и дома исклучиво го користам.
> Слободниот софтвер отворено застапувам и верувам е лек за пиратеријата 
> која е рак рана на нашето социјалистичко општество кое и дозволило таа 
> да се појави.
> Но имам уште една потенцијална „грешка“, во 2-3 часа со учениците од 
> 4.та година си дозволив и да ја промовирам идејата нашата земја да биде 
> насочена кон Соединетите Држави а не кон ЕУ, поточно да бидеме 53 
> нејзина Сојузна држава. Знам дека ова може да не звучи разумно, ама 
> бидејќи мислам и дека сум христијанин имам и некои причини зошто тоа го 
> изнесов.
> Не сум сигурен кој е заслужен за мојата суспензија, можеби и не е дир. 
> крива туку и е наредено од некој повисоко, не сакам да претпоставувам, 
> но ќе ве замолам ништо да не биде превземано бидејќи ми ја укинаа и сега 
> што ќе се случи ќе видиме бидејќи послем распустот (до 21јан) ќе се знае 
> поточно што-како.
> 
> Во секој случај во право сте и донекаде што вака реагирате, на нашето 
> општество му треба слободен софтвер како вода на човек во пустина што му 
> треба, бидејќи овде за пиратеријата нема друго решение. Мојата „грешка “ 
> во гимназијата беше што инсталирав линукс, кој е бесплатен и учи на 
> прави вредности, а пиратските програми ги избришав бидејќи не сакам 
> учениците да се учат на погрешни вредности...
> Ви благодарам за подршката, така стојат работите..
> пс. интересно, некој ден послем настанот, се појави во списанието време 
> информацијата дека во Македонија ќе се инсталираат како беше околу 
> 200.000компјутери над linux edubuntu, па оставам простор дека некои 
> „повисоки служби“ го анализирале тоа што се случи таму и така реагирале 
> :) што би ме радувало, бидејќи како што реков, лек за пиратеријата е 
> слободниот софтвер!
> (се извинувам за подолгиот текст)

Еве што се случувало на тој час:
http://youtube.com/watch?v=5fwMh_2mjMk

-- 
Stojan Dimitrovski
Web: http://stojance.lugola.net/
Mail: sdimitrovski at gmail.com
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: signature.asc
Type: application/pgp-signature
Size: 189 bytes
Desc: This is a digitally signed message part
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20080126/85d7604a/attachment.pgp>


More information about the Ossm-members mailing list