[Ossm-members] суспензија за убунту?

Biljana Kochoska biljana.kochoska at gmail.com
Sat Jan 26 16:52:47 UTC 2008


On 1/26/08, Stojan Dimitrovski <sdimitrovski at gmail.com> wrote:

> Еве што се случувало на тој час:
> http://youtube.com/watch?v=5fwMh_2mjMk

Да ви кажам искрено откако го гледав ова сношти не можам да се опоравам.
Стварно после ова не можам да си замислам како ќе успееме да им го
доближиме слободниот софтвер на средношколците.

Како на овие деца од ЈБТ ќе успее некој да им каже дека GPL е супер и
дека Linux  е кул?

Како би ги натерале да го користат и да го засакаат Ubuntu (надимакот
на нивниот забеган професор)?

Зошто би сакале и да помислат да се дел од заедница каде што се борат
за слободни лиценци, а во исто време пропагираат дека вистинските
вредности се почитување на авторски права, плаќање по саат и очекување
на процент (да речеме7%) од заработката од користењето на откачениот
говор за 53-та сојузна држава на САД? - (немој некој да си помисли
дека ова некој би го гледал како нешто надвор од заедницата.)

Makes no sense to me.

Какви и да се проблемиве на типот, очигледно неговиот позив не е
професор по информатика во една од најелитните гимназии во Македонија,
а уште помалку е некаков претсатавник на заедницата за слободен
софтвер и пропагатор на слободниот софтвер и слободната култура.

Колу и да ви звучи сурово: јас не знам како ќе се извадиме од ова.

А ептен бев во идејата за летната хакерска школа... :(

-- 
Bi


More information about the Ossm-members mailing list