[Ossm-members] FIY: USAID/PEP тендер за локализација на слободен софтвер

Arangel Angov ufo at linux.net.mk
Tue Jul 22 20:29:06 UTC 2008


На вто, 2008-07-22 во 21:40 +0200, Aleksandar Balalovski напиша:
> On Tuesday 22 July 2008 21:07:31 Arangel Angov wrote:
> > Немој да шириш вакви дезинформации! Ubuntu е целосно слободен софтвер.
> > Што инсталираш после на него е до тебе, исто како што сега на твојата
> > инсталација на Fedora/Gentoo/Debian/Arch имаш инсталирано Adobe Flash и
> > повеќе не користиш целосно слободен систем. Аман више од ваквите
> > непроверени тврдења, Ubuntu не бил слободен софтвер, епа што е истиот
> > кернел, истиот GNOME, истиот Firefox како на сите други дистрибуции, што
> > се сите овие компоненти ако не се слободен софтвер?
> 
> Ни Arch, ни Федора ни Убунту се слободен софтвер според идејата на RMS. Кога 
> инсталираш Ubuntu имаш во најмала рака неслободни фирмвери расположливи во 
> системот и достапни преку разните неслободни пакети пакети со дознака 
> restricted. Поправете ме ако грешам, но порано фирмверите беа складирани во 
> ROM на самата хардверска компонента, сега одат во системот како софтверски 
> пакет. Многу дистрибуции ги дистрибуираат како посебни пакети, само Убунту ги 
> дистрибуира како дел од јадрото. Крај на дискусијата. 

На Ubuntu CD-то нема неслободен софтвер, еве да ти повторам ако не сфати
досега. 

> Плус, се гледа и според расположливиот софтвер во складиштата, али ај да не ја 
> оддалечуваме темата на дискусија во нишкава, само да потенцирам дека и во 
> Arch има неслободен софтвер во складиштата,

Складиштата *не се* CD-то, може било што да стават и во складишатата за
gNewSensе, не е тоа поентата, поенетата е дека кога добиваш Ubuntu CD на
него има само слободен софтвер и тоа е тоа, ти после ако сакаш од
CD/usb/интернет што сакаш инсталирај му, тоа не го прави инсталационото
CD неслободен софтвер.

>  единствено добро тагирана како 
> слободна може да се каже дека е gNewSense, официјално поддржаната 
> дистрибуција од FSF.
> 
> Исто не велам дека користам исклучиво слободен софтвер, затоа што во тој 
> случај нема да можам да користам wifi, which sux nowadays ако не си RMS :)

Јас користам wifi со драјвер кој што е слободен софтвер, значи ќе си
одбереш компатибилен хардвер и ќе користиш слободен софтвер ако толку
веќе ти е важно.

Пингни ме на IRC ако сакаш да ја продолжиме дискусијава.

-- 
Арангел
[w:ufo.linux.net.mk]
[e/j:ufo at linux.net.mk]
[i:arangel @ FreeNode]
More information about the Ossm-members mailing list