[Ossm-members] FIY: USAID/PEP тендер за локализација на слободен софтвер

Новица Наков novica at bagra.org
Wed Jul 23 14:49:50 UTC 2008


по објавата на владо пешов, а во врска со преговорите што 2с.мк ги имаше со 
пеп, еве ја преписката од таму:

-----------------------------------------
> Zdravo Damjan,
>
> Blagodaram za e-mail porakata.
>
> Procesot na evaluacija na tenederite zavrsi kon krajot na mesec Juni, I
> formalno dogovorot so izveduvacot bese potpisan na 15 Juli 2008 godina, sto
> oznaci I pocetok na rabotata.
>
> Kako izveduvac na celiot ovoj process e selektirana firmata Genrep od
> Skopje, koja imase najpovolna ponuda.
>
> Soglasno sostanokot koj go imavme na 16 juni, od Genrep e pobarano aktivno
> da se konsultira so veke postoeckite timovi za lokalizacija.
>
> Od ona sto jas mozam da go vidam na Vasiot diskusionen forum,
> (http://hedona.on.net.mk/pipermail/ossm-members/2008-July/009093.html) 
> prestavnici na Genrep veke postavile informacija I otvoren povik koj se
> nadevam e procitan od strana na vasite clenovi.
>
> Sepak, kako follow up na toj cekor, na ovaa e-mail poraka go kopiram I
> gospodinot Kliment Simoncev koj e upravitel na Genrep I ja prikacuvam
> Vasata lista na zapocnati proekti kako I listata so iminja koja Vie ja
> spodelivte so nas.
>
> Isto taka, bi sakal da ja iskoristam ovaa prilika da potenciram deka, so
> cel da se poddrzi rabotenjeto na zaednicata, od inicijalnata tenderska
> lista bea izzemeni dvete najsiroko upotrebuvani Open Source aplikacii
> (Mozila Firefox I Open office), koi se cini deka se od najgolem interes za
> open source zaednicata vo Makedonija.
>
> Na kraj, za da se spreci bilo kakva zabuna vo komunikacijata eve gi
> telefonskite broevi:
>
> Kliment Simoncev: 075 285 843
> Damjan Georgievski: 070 359 425
>
> Damjan, bidejki sega gi imate site informacii, se nadevam deka Vie licno
> kako i clenovite na Vasata zaednica ke vlozite napori I so Vasite iskustva
> I kvalifikacii konstruktivno ke pridonesete kon uspesna realizacija na ovoj
> proekt, koj e od strana na USAID I Vladata na RM e oznacen kako proekt od
> ogromna vaznost za uspesna implementacija na programata "Kompjuter za sekoe
> dete". Se nadevam deka I Vasata zaednica ke pridonese vo naporite za
> podobro obrazovanie na narednite generacii.
>
> Dokolku vo celiot process na sorabotka Vi e potrebna moja pomos, vo sekoj
> moment vi stojam na raspolaganje.

...

> Почитуван Петар,
>
> На последниот состанок на „Слободен софтвер Македонија" 16 јуни со
> претставници на PEP, ни беше кажано дека до 23 јуни (т.е. за една
> недела) ќе биде одбран добитникот на тендерот а нашата организација ќе
> биде известена. На истиот состанок, добивме уверување дека победникот
> ќе биде обврзан да соработува со веќе постоечките тимови за
> локализација, чии контакти нашата организација ги достави.
>
> Досега, координаторите на локализација не биле контактирани, ниту пак
> претставниците на „Слободен софтвер Македонија" се известени од PEP за
> исходот од тендерот.
>
> Поради ова, ве контактираме вас за да ни ги доставите информациите за
> тоа дали е одбран победник. Доколку не е, би можеле ли да ни доставите
> информација до каде е постапката, за да можеме да ги информираме
> координаторите за локализација? Доколку е избран победник, зошто
> сеуште не ги контактирал постоечките локализациски тимови?
>
> Благодарам однапред
>
>
> Dear Petar,
>
> On the last meeting with PEP on 16th of June, our organization "Free
> Software Macedonia" was told that the winner of the tender would be
> selected until 23th of June (ie one week later), and that we would be
> notified. On the same meeting, PEP informed us about their decision to
> oblige the winner to cooperate with the localisation communities,
> namely the individual projects' coordinators, for which we supplied
> contact information.
>
> So far, no coordinator was contacted by the winner of the tender, nor
> has our organization been notified for the outcome of the tender.
>
> Therefore, we are requesting information about the outcome of the
> tender. Is there a winner? If not, could you provide estimate when
> would it be selected? If there is a winner, why no one has contacted
> the localisation teams yet?
>
> Thank you in advance
>
> Kind regards

-----------------------------------

од нашите белешки од состаноците со пеп, видно е дека во рамките на договорот 
што требаше да го потпишат со изведувачот треба(ше) да стои *обврска* за 
соработка со тимовите. дали тоа е направено не можам да оценам од овој мејл.

она што може да се види е дека мејловите од листа се препраќаат до пеп и др. 
така што сега знаете дека сите читаат што се пишува во врска со ова овде. :)

мое видување е дека не се направени доволно напори за да се надминат 
забелешките кои 2с.мк ги имаше во врска со тендерот. затоа (најверојатно) 
организацијата нема да го менува ставот во врска со неучествувањето на овој 
тендер (забелешка: сепак ќе треба формално да го одлучиме ова).

со среќа на сите.


-- 
Новица

http://wiki.lugola.net/Вечна_TO-DO_листа
http://wiki.lugola.net/Бонтон_за_ossm-members
http://wiki.lugola.net/Важни_настани_за_слободниот_софтвер_во_Република_Македонија
Важно: http://bugs.softver.org.mk/index.php?tasks=all&project=7 !More information about the Ossm-members mailing list