[Ossm-members] ЕДПД - Еден десктоп по дете

Aleksandar Josifoski josifoski2 at gmail.com
Wed Jul 23 16:12:21 UTC 2008


еве какви писма упатив денес до лица кои го поштуваат моето мислење:

наслов: Книга (книги) за линукс преведени на македонски јазик
пример: Introduction to Linux
A Hands on Guide
Machtelt Garrels
tldp.org
...

наслов: test - video - test - Ubuntu
Проект во кој би сакал да се инвестира:

1) Убунту
тема Х.
- тест
- видео предавање
- повторно тест

Мотивационо учење
да не може при 2.то поминување на тестот ако згреши ученикот брзо да 
прејде на ново прашање, нека има 30секунди или 1минута или х време ако 
згреши.

Се ова го пишувам за Македонија

Да има комисија која ќе ги прегледува видеата која по одредени 
критериуми ќе им понуди на тие што ќе ги направат цена која ќе им биде 
платена за креирањето на соодвеетното видео.а
Авторите покрај видеото да го креираат и тестот. (за што квалитет исто 
се добива цена)
Може авторите да заработат и по други параметри дополнително, како 
гледаност, ранг или нешто слично

Со положениот тест, да се добиваат мини сертификати за соодветните теми 
за Убунту.
Под мотивационо учење подразбирам дека тие што ќе го положат објективно 
тестот ќе имаат материјална награда изразена не во маици туку во долари. 
(../денари/фунти, голгота

Идејата ја пишувам под GPL
Александар

наслов: K-12(13) во Македонија
Сакам во основните и средните школи во Македонија да е инсталиран само 
слободен софтвер (се комплетно), кабинети, администрација, училници по 
информатика.

Во случај ако микрософт влезе во конкуренција со поволни услови и почне 
да дели бесплатни програми од било кој вид, да не се прифати предлогот 
бидејќи немаат добра намера. Волког длаката ја менува, но ќудта не.

4-5 години исклучиво над слободен софтвер! (Во основите и средните школи 
во Македонија) на сите компјутери!

За факултетите по информатика секако дозволувам производите на микрософт 
да бидат присутни и конкурентни!

наслов: Медведев
цитирам: Сите оние кои нема да се разбираат во ит во Руската 
администрација ќе им прети отказ!
Добра побуда, осеќам дека е со добри намери кажано.

Мое гледиште.
Да постојат преведени книги на Македонски за слободен софтвер
Видеата и тестовите што беа спомнати во претходна порака
Ако се направени, изјавата на претседателот Медведев кажана во 
Македонија со временски рок од извесен период за Македонската 
администрација!
Награди за тие што добро научиле! (долари,фунти по некои западни правила 
должнички ли какви незнам (*)


Во сите државни установи во Источно европските земји не сакам да видам 
производи на микрософт, туку сакам некоја верзија на оперативниот систем 
од слободен софтвер, локализирана или не, техничко прашање

GPL, Александар

(*) За во Македонија, тие пари би можеле да бидат инвестирани како заем, 
па кога личноста која учи би имала повеќе од 200.000ден/годишна нето 
плата, да ги врати со ниска камата. (ова посебно е згодно за 
невработени/ученици)More information about the Ossm-members mailing list