[Ossm-members] Pravilna kirilica (sh, g itn)

Ilija Kocho ilijak at siva.com.mk
Mon Jun 9 13:38:53 UTC 2008


Arangel Angov wrote:
> На пон, 2008-06-09 во 14:32 +0200, Ilija Kocho напиша:
>   
>> Овде
>> http://www.slobodensoftver.org.mk/vesti/slobodniot_softver_pisuva_pravilna_kirilica
>> видов дека постои можност ш, п, д во italic да изгледаат како што е
>> вообичаено во нашата калиграфија. Како да го постигнам тоа кај мене
>> (Ubuntu 8.04, OOo 2.4, веќе имам избрано мк постановка.)?
>>     
>
> Здраво Илија,
>
> Инсталирај го пакетот ttf-dejavu. Ќе ги добиеш DejaVu фонтовите, кои што
> ги прикажуваат правилно овие букви.
>   
ttf-dejavu е инсталиран „од мајка“. да не треба нешто да се сетира во Gnome или OOo?
btw Се сеќавам можноста за бирање различен изглед за исти букви беше објавено како можност само не се сеќавам во кој рилис.

П.More information about the Ossm-members mailing list