[Ossm-members] Pravilna kirilica (sh, g itn)

Ilija Kocho ilijak at siva.com.mk
Mon Jun 9 14:30:11 UTC 2008


Новица Наков wrote:
>> http://www.slobodensoftver.org.mk/vesti/slobodniot_softver_pisuva_pravilna_
>> kirilica видов дека постои можност ш, п, д во italic да изгледаат како што е
>> вообичаено во нашата калиграфија. Како да го постигнам тоа кај мене (Ubuntu
>> 8.04, OOo 2.4, веќе имам избрано мк постановка.)?
>>     
>
>
> Во ОО.о не работи тоа. Ми се чини дека констатиравме дека сега за сега, 
> кирилицата е можна со ГТК/ГНОМЕ апликации: Гедит, Гимп, Инкскејп, Гнумерик 
> (?)...
>   
Не е проблемот во кирилицата, таа си работи во ООо, само што ш п г д
излегуваат во руска калиграфија, т.е ш изгеледа како m, п како n и сл.
Ги пробав Gimp и Inkscape, исто е. Gedit е надвор од дискусија - ASCII
едитор.
>
>
>   More information about the Ossm-members mailing list