[Ossm-members] Pravilna kirilica (sh, g itn)

Ilija Kocho ilijak at siva.com.mk
Mon Jun 9 16:19:31 UTC 2008


Arangel Angov wrote:
> На пон, 2008-06-09 во 15:38 +0200, Ilija Kocho напиша:
>   
>> ttf-dejavu е инсталиран „од мајка“. да не треба нешто да се сетира во Gnome или OOo?
>> btw Се сеќавам можноста за бирање различен изглед за исти букви беше објавено како можност само не се сеќавам во кој рилис.
>>     
>
> Еве еден пример само:
>
> Оди во Апликации > Услужни > Уредувач за текст (Gedit)
>
> Оди во Уред > Преференци > Фонтови и бои и избери DejaVu Serif Italic
>
> Пробај да ги искуцаш буквите: ќ, ѓ, ш, т, ф, ц и потоа направи го тоа со
> некој друг фонт и ќе ја видиш разликата.
>   
Добро, значи научив дека gedit  работ и со пропорционални фонтови, нема
некоја логика, ама ако некој трошел свое време на тоа наместо на
покорисни функции нема што да му се лутам.

Да се вратам на темата

Пробав пак е исто. Забележав (исто и со ООо) дека несерифните фонтови се
ОК, и тоа изгледа сите. Исто и непропорционалните. Ама серифните (т.е.
што личат на Roman) не се, вклучително DejaVu Serif.

> Истото работи во скоро сите GNOME апликации.
>   More information about the Ossm-members mailing list