[Ossm-members] FIY: USAID/PEP тендер за локализација на слободен софтвер

Jovan Kostovski chombium at gmail.com
Fri May 30 12:52:34 UTC 2008


2008/5/30 Новица Наков <novica at bagra.org>:
> Jovan Kostovski напиша:
>
>> Во име на Слободен софтвер Македонија, а ти како претседател да ставиш
>> потпис и печат.
>
> Слободен софтвер Македонија не е автор на преводите па да пишува во свое име
> нешто. Слободен софтвер Македонија традиционално (од почетокот) беше
> покровител на локализацијата на различни начини, но секогаш авторите директно
> одлучуваа за нивната судбина.
>
> До сега организацијата ги застапуваше преведувачите на разни места и во разни
> прилики. Кога не можеле да присуствуваат сите, таа зборувал во нивно име.
> Сега не знам дали е веќе така, бидејќи и покрај ставот што зазема
> организацијата (тој објавениот на www.slobodensoftver.org.mk) повеќе од
> тимовите или луѓето одлучија да соработуваат со други правни идентитети и да
> настапат на тендерот.
>
> Така што тешко е да видиме како и со кое право би праќале такво писмо.

Како официјална реакција на ОССМ (истата онаа од веб сајтот).
Да им покажеме дека се дудуци во оваа сфера и да им укажеме на грешките
и да им помогнеме да ги отстранат истите.


> Добрата страна на ова е што можеме да заклучиме дека компаниите,
> организиациите (домашни и странски) и јавноста воопшто е доволно запознаена
> со локализацијата и тој процес е доволно зрел што значи дека целта на
> Слободен софтвер Македонија во тој дел на некој начин е остварена

Да, во потполност се сложувам со ова, компаниите гледаат да си ги земат парите.
Идејата ми беше да се прати ова писмо до релевантните институции,
поради тоа што незнам дали
некој од нив го чита нашиот веб сајт.


ПОЗДРАВ, Чомбе


More information about the Ossm-members mailing list