[Ossm-members] FIY: USAID/PEP тендер за локализација на слободен софтвер

Misa Popovic popmisa at gmail.com
Sat May 31 15:36:59 UTC 2008


> FLOSS e i bezdrugo dosta obremenet so problemot na toa: "chiv e trudot?" i

Јас лично не мислам дека таков проблем постои. Бизнис моделите
базирани на слободен софтвер не се базирани на сопственоста врз
предметот на трудот.

Проблемот во овој случај не е дали некој има право да заработува на
трудот на локализаторите. Многу фирми во Македонија поуспешно го
„продаваат" слободниот софтвер благодарение на тоа што некој од
заедницата го локализирал, иако нивната помош назад кон заедницата е
потребна.

Проблемот во овој случај е што тендерот е за локализација на софтвер,
а не дистрибуција на локализиран софтвер. Добитникот на тендерот ќе
биде платен за локализирање. Поради неспецифичноста на тендерот -
постои можност некој да добие пари за веќе преведен софтвер. Значи, за
да добие пари - ќе треба да прикаже дека тој го превел софтверот, иако
софтверот веќе бил преведен од некој друг(и). Тоа е една од точките
кои 2с.мк ги обележа како проблематични.

поздрав
-- 
Misa Popovik


More information about the Ossm-members mailing list